4 Mayıs 2009 Pazartesi

Bilgisayar Türleri

Bilgisayar Çeşitleri

Bilgisayarlar büyüklüklerine ve kullanım amaçlarına göre sınıflandırılabilirler:

Ana Bilgisayar: Birçok bilgisayar ile birlikte çalışabilmek üzere tasarlanmış bilgisayarlardır.Ana bilgisayarlar kendine bağlı bilgisayarlar arasındaki ilişkiyi sağlar.Bu bilgisayarların boyutları, kapasiteleri ve işlem hızları çok yüksektir. Bu bilgisayarlar dünyada her yerde bulunmaz. Sadece belirli yerlerde bulunur.

Mini Bilgisayar: Çok kullanıcılı bir bilgisayar türüdür.Uygun bir klavye ve ekranla en fazla 100 kişi tarafından aynı anda kullanabilen bilgisayarlardır.Banka şubelerinde kullanılan bilgisayarlar örnek gösterilebilir.

Ağ (Network) Bilgisayar: Bir bilgisayar ağına bağlı olarak çalışabilen bilgisayardır. Bu tür bilgisayarlar tek başlarına başlarına çalışamayacakları için kayıt ortamı ve bellek gibi donanım özellikkleri sınırlıdır.Donanım ihtiyaçlarının büyük bölümü için sunucu(server) adı verilen ana bilgisayardan yararlanılır. İnternet cafelerde bu bilgisayar türü kullanılmaktadır.

Kişisel Bilgisayar: Kendi çalışma imkanının yanında başka bilgisayarlara da bağlanabilecek şekilde düzenlenmiş bilgisayarlardır. Bu tür bilgisayarlar, genellikle çalışma yaşamında kullanılır. Kişisel bilgisayarla PC (Personel Computer) de denilnmektedir.

Diz Üstü (notebook) Bilgisayar: Kolayca taşınabilecek kadar küçük olan bilgisayarlardır. Bu bilgisayarların büyüklüğü ansiklopedi kadardır. Hatta boyutları bir adres defteri kadar küçük olanlar dahi vardır. Taşınabilir bilgisayarlar, boyut olarak küçüklüklerine karşın, masaüstü bilgisayarların yapabileceği her işi yapabilme özelliğine sahiptir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder