23 Nisan 2009 Perşembe

Donanım Yazılım Bilişim Teknolojisi

Donanım ve Yazılım Teknolojisi


Teknolojinin gelişmesiyle birlikte bilgiye ihtiyaç daha da artmaktadır. Bilginin toplanıp derlenerek anlamlı bir duruma getirilmesi ve bu bilgilere erişim önem kazanmaktadır. Bilginin istenilen zaman ve yerde doğru olarak elde edilebilmesi için bilişim sistemleri kurulmaktadır. Günümüzde bilişim sistemlerinin ayrılmaz bir parçası da bilgisayarlar ve onları destekleyen diğer ürünlerdir.

İletişim teknolojisinin gelişmesine paralel olarak bilgiye erişimde kolaylaşmaktadır. Bilgi erişiminde kolaylık sağlanmasında teknolojik gelişmeleri hızlandırmaktadır.

Günümüzde bilişim teknolojisi günlük yaşamın bir parçası haline gelmiştir. Bilgi, önemli bir işletme ve insan kaynağı olarak kabul edilirken, bu bilgiyi saklayan, işleyip ve iletişimini sağlayanda teknolojidir. İnsanlar bilişim teknolojisindeki gelişmelerden doğrudan etkilenirler. Teknolojik gelişmelerin sonucunda ortaya çıkan ürünler hem toplumda hem de işletmelerde köklü değişikliklere neden olmaktadır.

                Bu açıklamalar doğrultusunda bilişim sistemi; verileri işleyen verilere dönüştüren bilgisayar donanımı, bilgisayar yazılımı, iletişim ağları, veri kaynakları ve benzeri diğer gerekli aygıtları bir araya getiren sistemler olarak tanımlanabilir.

                Bilgisayar donanımları giriş, işlem ve çıkış işlevleri için kullanılan fiziksel ekipmanlardır. Bilgisayar; işlem birimi, çeşitli giriş çıkış ve depolama cihazları ve bu aygıtları birbirine bağlayan hatlardan oluşur.

                Bilgisayar yazılımları, bilgisayar donanım birimlerini kontrol eden ayrıntılı programlardır. Depolama teknolojisi, hem veri saklamak için manyetik veya optik disk ve teyp gibi fiziksel kayıt ortamlarından hem de bu kayıt ortamlarında veri organizasyonunu içeren yazılımlardan oluşur.

                Telekomünikasyon teknolojisi, fiziksel cihazlar, yazılım ve bir fiziksel bölgeden diğerine veri taşıyan hatları içerir.

                Bilişim; bilgi ve iletişimin yapısıyla ve özellikleri, bilginin aktarılması, düzenlenmesi, depolanması, değerlendirilmesi, dağıtımı için gerekli yöntemler ile teknolojileri esas alan bilgi sistemleri, şebekeleri, işlevleri, süreçleriyle faaliyetleri olarak tanımlanabilir.

                Bilişim altyapısı; bilişim teknolojisinin, bilgi toplamak, iletmek, işlemek, değerlendirmek, dağıtmak ve yaymak için oluşturduğu ağ sistemleri donanımını kapsamaktadır.

1 yorum:

  1. Donanım ve Yazılım hakkında gerçek ve güncel bilgileri bizimle paylaştığınız için size teşekkür ediyorum..

    YanıtlaSil