26 Nisan 2009 Pazar

Photoshop History Paleti


History Paleti ile Temel İşlemler

Photoshop bir tasarım üzerinde çalışırken Edit menüsünden Undo komutunu vererek ya da Command + Z tuş kombinasyonunu kullanarak ancak bir adım geri gidilebilir. Command + Z tuş kombinasyonu ununa ikinci bir sefer daha basıldığında ikinci bir adımı geri almaz, tekrar başlangıç noktasına geri döner. Photoshop’ta yapılan işlemlerin bir adımdan daha geri girmek için gereken durumlar için History panelinden yararlanıla bilinilir. History özelliği, Photoshop’un içine dahil 5. sürümde en fazla 99 adıma kadar geri alma özelliği sunuluyordu. Bugün bu rakam 1000 adım ile sınırlıdır. Photoshop, bir bilgisayara yüklendiğinde geri alma özelliği standart olarak 20 adım şeklinde ayarlanmıştır. Bu rakam, Photoshop’un Preferences paneli General seçeneği içinden değiştirilebilir.
Photoshop’un history States adımının Preferences penceresinden değiştirilmesi ancak photoshop programı kapatılıp tekrar açıldığında aktif olur. Photoshop’ta bir doküman üzerinde çalışırken yapılan her işlem History paleti üzerinde adım adım yazılır. History paleti toplamda Prefences penceresinde tanımlı olan History States rakamı kadar adımı içinde barındırmaktadır. Üzerinde çalışılan bir dökümanda bir adımdan daha geriye gidilmesi gereken durumlarda History paleti üzerinde geri dönülmek istenen adımın isminin üzerine tıklanmalıdır. Bir adımın daha fazla geriye gitme işleminin Klavye kestirmeleri ile yapılması gereken durumlarda Command + Option + Z tuş kombinasyonu kullanıla bilinilir.
Photoshop’un History paleti ile geri alma sayısı ne kadar yüksekse yazılımın bilgisayar belleğinden kaplayacağı alan da onun doğru orantılı olarak artar. Bu, nedenle Photoshop’u, History paletinin geri alma özelliğinin üst sınırı olan 1000 rakamına yakın değerlerde kullanmak bilgisayarın performansını düşürebilir. Bu nedenle Preferences penceresi üzerinden History States değerini belirlerken 50-100 gibi değerler seçmek yeterli olabilir.
Üzerinde çalışılan bilgisayarın konfigürasyonu ve sistem özellikleri düşükse, sabit disk üzerinde yeterince boşluk yoksa ve bilgisayarın belleği de düşük ise History özelliği ile geri alma sayısının yüksek olması, sıklıkla Scratch Disk in dolu olduğu uyarılarını almanıza neden olur. Photoshop’un Scratch Disk dolu uyarısını vermesi, o andan itibaren yapılmak istenen hemen her bir komutun Photoshop tarafından yapılamayacağını anlamına gelir. Bu durumlarda geçici olarak düzeltmek için Edit  Purge Histories komutu verilerek o ana kadar bellekte tutulan adımlar bellek üzerinden silinebilinir. Bir doküman üzerine uygulanan tüm işlemler tek seferde silinerek, dokümanın orijinal haline dönülmek isteniyorsa History paletinin en üstünde bulunan katman ismi bir kere tıklanmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder